Gasunie-compressorstation uitgerust met energiezuinige en duurzame LED-lampen

Apr 26, 2016

Het Gasunie compressorgebouw van Oldeboorn is voorzien van nieuwe verlichting. Het is het eerste Gasunie-compressorstation dat is uitgerust met energiezuinige en duurzame LED-lampen.

De aanleiding voor de vervanging was een groot bouwkundig onderhoud. Bij de selectie van nieuwe armaturen is gekeken naar de TCO (Total Cost of Ownership), BAT (Best Available Technology), benodigde verlichtingssterkte, geschiktheid in een explosiegevaarlijke zone 1, alle overige omgevingscondities en mogelijke energiebesparing.

Tijdens het onderzoek naar nieuwe armaturen kwamen ook armaturen met LED-technologie ter sprake. Maar omdat LED-technologie in gezoneerde omgevingen nieuw is voor ons bedrijf, werd besloten eerst specifiek voor dit project een TCO-studie te doen zodat deze innovatieve stap verantwoord kon worden gezet.

Daarna heeft de afdeling OTE (voorheen PEI) het lichtplan verder ontworpen met LED-technologie en is de keuze gevallen op armaturen van de firma Unique Lights in Sneek.

Dit project wordt geëvalueerd binnen de Communities of Practice, werkgroep Elektrotechniek. Er wordt dan verder uitgezocht hoe de Gasunie Technische Standaard voor verlichtingsinstallaties kan worden verduurzaamd, zodat dit type duurzame verlichting ook op andere stations kan worden toegepast.

Oldeboorn is dus het eerste compressorstation met explosieveilige LED-verlichting. De nieuwe armaturen hebben een aantal voordelen ten opzichte van de oude armaturen;

  • een veel lager gewicht
  • een compacte bouwvorm
  • een langere levensduur
  • ze zijn onderhoudsvriendelijker
  • zijn direct na inschakelen op nominale lichtsterkte en
  • ze hebben bovenal een veel lager energieverbruik.

Bij de uitwerking van het ontwerp is ook de beheerder nadrukkelijk betrokken geweest en samen kijken we terug op een geslaagd en duurzaam resultaat!

Gasunie-compressorstation voorzien van LED ism Unique Lights te Sneek

Unique Lights

High-specification (Non) ATEX LED lighting products for indoor & outdour Industrial and Hazardous locations.