• Pottenbakkersstraat 6
  8601 WS Sneek
  The Netherlands
  route

 • Innovatiepark 4
  4906 AA Oosterhout
  The Netherlands
  route

Wat is ATEX

ATEX staat voor ATmosphères EXplosibles en wordt als synoniem gebruikt voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. De richtlijn heeft een breed werkingsgebied en omvat naast gasexplosiegevaar ook stofexplosiegevaar.

Onder explosieve atmosfeer wordt verstaan:

Een mengsel van brandbare stoffen in de vorm van gassen, dampen, nevels en stof, onder atmosferische omstandigheden, waarin de verbranding zich na ontsteking uitbreidt tot het gehele niet verbrande mengsel.

CE richtlijn

De ATEX 114, voorheen ATEX 95, is een CE richtlijn en wordt toegepast voor de fabricage van installaties en producten in EX omgevingen.

ATEX 153, voorheen, ATEX 137

Daarnaast kennen we de ATEX 153, voorheen, ATEX 137, deze richtlijn is van toepassing op de omgeving, de procedures, de instructies van medewerkers die in een EX omgeving werken. Eén en ander wordt samengevat in een EVD, een ExplosieVeiligheidsDocument.
Deze twee richtlijnen hebben tot doel de veiligheid en gezondheid van werknemers in gebieden met explosiegevaar te waarborgen. ATEX 114 draagt bij aan het vrije handelsverkeer binnen de EU voor materieel en beveiligingssystemen die in deze markten worden gebruikt.

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor de nieuwsbrief