Al 4 jaar lang verlichting voor Frisia Zout in Harlingen

In extreme omstandigheden, zoals de hoge zoutgehaltes bij de zoutwinning locaties van Frisia Zout, worden hoge eisen gesteld aan de verlichting. Om hieraan te voldoen, bij de uitvoering en in de toekomst, zijn wij strikt over de toe te passen armaturen, hun onderhoudseisen en duurzaamheid. Alles om een langdurige en succesvolle samenwerking op te bouwen en in stand te houden.

 

Frisia Zout B.V., onderdeel van Esco European Salt Company, is gevestigd in Harlingen. Het bedrijf wint hoogwaardig zout voor met name de voedingsindustrie en chemische industrie, met een capaciteit van 1,2 miljoen ton per jaar. Voor de haven van Harlingen is Frisia Zout B.V. met een aandeel van circa eenvijfde van de aan/afvoer een belangrijke factor. De afgelopen jaren is de bestaande winning onder land afgebouwd en deze wordt stopgezet per 1 januari 2022. Vanaf het tweede kwartaal van 2019 zijn de werkzaamheden gestart ten behoeve van winning onder de Waddenzee. Belangrijke ontwikkelingen, waar Unique Lights met veel trots aan meewerkt.

 

Zout + Vocht = Corrosie
Eén gegeven is duidelijk; het zoutgehalte is in de te verlichten ruimten immens hoog. In het geval van Frisia Zout is het zoutgehalte op de winningslocatie zo’n 5x hoger dan op zee. In combinatie met vocht is dit hoge zoutgehalte funest voor metaal, omdat het risico op corrosie erg hoog is. Dit creëert onveilige omstandigheden als de armaturen die worden gebruikt niet bestand zijn tegen deze omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat alle armaturen goed dicht zijn, om het doordringen van vocht te voorkomen. “Zodoende hebben we alle losse onderdelen van de armaturen getest, om er zeker van te zijn dat de installatie volledig veilig is en blijft.” aldus Dirk Elgersma, Senior Accountmanager.

 

Besparend en toekomstgericht
De certificering van de lichten is hierin een bepalende factor. “In de verleden situatie waren enkele armaturen met een te lichte certificering uitgevoerd. Dat creëert onveilige situaties voor het personeel.” Daarom wordt de hoogste certificering nu toegepast op de verlichting in de ruimtes met de hoogste zoutgehalten. En in ruimtes met lagere eisen, wordt de verlichting daarop aangepast. “Hier zouden we natuurlijk ook dezelfde armaturen kunnen inzetten, maar dat ziet de klant terug in het budget. Liever bieden we de voordeligste optie voor de klant.”

 

Frisia Zout te Harlingen

 

Mede daarom werd er ook gekeken naar het vermijden van hoge onderhoudskosten op de lange termijn. “De plafonds in sommige ruimtes zijn tot wel 20m2 hoog. Mocht er onderhoud nodig zijn, moeten daar stijgers voor worden gebouwd. Dat moet je dus zo veel mogelijk zien te voorkomen.” De lage onderhoudseisen van LED-verlichting maken het dus de perfecte keuze. Maar ook in de keuze voor welke LED-armaturen er dan precies worden ingezet is dit belangrijk. “We proberen hierin ook altijd verder te kijken dan de klant eventueel al heeft gedaan. Vaak voorzien wij problemen waar de klant zelf nog niet bij stil heeft gestaan.” Door op deze manier mee en verder te denken helpt Unique Lights bij het besparen op de kosten zowel op de korte als de lange termijn.

 

Een samenwerking op basis van vertrouwen
Op deze manier biedt Unique Lights een belangrijke meerwaarde voor de klant. Het is mede daarom dat Unique Lights al zo’n 4 jaar alle verlichting voor Frisia Zout mag leveren. Klanttevredenheid staat dan ook centraal, om op de lange termijn een samenwerking op vertrouwen te kunnen bouwen. “Soms word ik gebeld met een nieuwe levering aanvraag. Welke armaturen dan nodig zijn, wordt aan mij overgelaten. ‘We vertrouwen jouw inzicht’ wordt er dan gezegd. Daar doe je het voor.”

Ook hierin speelt een kijk op de toekomst een belangrijke rol. Met de installaties die worden neergezet wordt namelijk niet alleen gekeken naar de huidige situatie, maar ook naar hoe toekomstige processen de huidige installaties kunnen beïnvloeden. En natuurlijk hoe eventuele problemen zullen worden opgelost: “Het blijft techniek, dus soms gaat er wel eens iets stuk. Het belangrijkste is dan dat je klaar staat met een oplossing.”

 

Snel schakelen
Wat die oplossing dan precies is, is iedere keer weer anders. Het belangrijkste is dat de klant door kan met productie, of in dit geval de zoutwinning. Dat problemen met verlichting dat voor langere tijd verhinderen moet ten alle tijden vermeden worden. “Vaak vereist dit dat wij snel moeten schakelen. Maar daar ligt juist onze kracht.” Als ‘kleine’ organisatie zijn de lijntjes naar installateurs, engineers en producenten een stuk korter. Zo kunnen op korte termijn meteen alle onderdelen van de schakel worden ingezet. “Wij regelen het wel even!”

 

De samenwerking met Frisia Zout loopt inmiddels al zo’n 4 jaar en levert tot op heden mooie projecten, waar we met veel trots aan werken. Uit dergelijke langdurige samenwerkingen halen wij de positieve bevestiging voor ons werk. We gaan dus graag meer samenwerkingen aan! Benieuwd of wij op de korte of lange termijn kunnen samenwerken? Neem contact met ons op!

In trotse samenwerking met onze partners
  • Raytec
  • Dialight
  • ATM lighting
  • Indulite
  • Innolumis
  • Intra Lighting
  • Rubitech
  • Midstream

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor de nieuwsbrief