Explosieveilige verlichting voor de nieuwe terminal van Standic in Antwerpen

Met de bouw van een nieuwe terminal in Antwerpen maakt tankopslag-bedrijf Standic grote stappen. De nieuwe terminal biedt een potentiële totale capaciteit van 230 duizend kubieke meter. Een gigantische stap voor het Dordrechtste bedrijf waarmee de totale opslagcapaciteit verdubbelt. Unique Lights verzorgt voor alle verlichtings onderdelen van de terminal de juiste oplossingen. En dat zijn er nogal wat. Van explosieveilige tot kantoor verlichting.

Standic is als onderdeel van de Hemetha Group gespecialiseerd in chemicaliën, biobrandstoffen en smeermiddelen. Alleen al in de terminal in Dordrecht biedt Standic plaats aan 230.500 kubieke meter aan chemicaliën, biodiesels, basisoliën en smeermiddelen. Met meer dan 160 tanks, variërend in grootte van 156 m³ tot 6.600 m³ biedt het bedrijf de oplossing voor uiteenlopende opslag vraagstukken. Oplossingen op maat dus, een mentaliteit die naadloos aansluit bij de werkwijze en expertise van Unique Lights.

 

Explosieveilige verlichting en ATEX.

Met de uitbreiding van Dordrecht naar Antwerpen groeit het bedrijf niet alleen in capaciteit. Ook biedt deze havenstad de mogelijkheid om verder te ontwikkelen in de internationale markt voor gespecialiseerde chemicaliën. Dergelijke precaire opslag bindt echter ook unieke eisen aan de verlichting voor de terminal. De belangrijkste: explosieveilige verlichting volgens de ATEX-richtlijnen.

 

De ATEX-richtlijnen zijn twee Europese richtlijnen waar organisaties in de EU die werken met brandbare gassen en explosiegevoelige materialen aan moeten voldoen. Door die strenge eisen presenteren projecten in de offshore olie- en gasindustrie zich altijd met unieke uitdagingen. Verlichting krijgt te maken met extreme omstandigheden, bijvoorbeeld op explosiegevaarlijke locaties waar de toegang moeilijk en problematisch is. Zo ook in het geval van Standic, waar de LED-verlichting niet alleen explosieveilig, duurzaam en efficiënt moest worden ingericht, maar waar ook de omvang en de ligging van het project eisen stelden aan de vele uiteenlopende onderdelen van het totale project.

 

Plannen voor de Standic terminal in de haven van Antwerpen

 

Van kantoor- tot wegverlichting

“Meestal heb je tussen de tien en twaalf typicals op één tankterminal” aldus projectmanager Corné Muis. Van de wegverlichting tot de pompput verlichting tot aan de verlichting van de on-site kantoren, al deze verschillende onderdelen, of typicals, hebben hun eigen eisenpakketten. “Naast explosieveiligheid zijn er ook de NEN-normen waar je aan moet voldoen. Daarnaast zit je natuurlijk vlak op de scheepvaart. Water vormt al snel één grote reflecterende spiegel, waar je bij je LED-verlichting ook rekening mee moet houden. Je bent tijdens zo’n proces uiteindelijk met zoveel facetten tegelijkertijd bezig.”

 

Meedenken aan de toekomst

Juist door de vele verschillende kanten van een dergelijk project is de adviserende rol die Unique Lights in het begin van het project inneemt zo van belang. Voorbeelden, normen en documenten gaan over en weer om zo de beste oplossing vast te stellen. Hierin wordt niet alleen gekeken naar de verschillende onderdelen van een project, maar speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol. Immers is dat een centraal onderdeel van de overgang naar LED-verlichting. “Je denkt mee aan het project, maar je denkt ook zeker mee aan de toekomst.”

 

Op dit moment loopt de uitvoering van het project gestaag door, en is de planning om januari 2021 het eerste deel van de terminal in werking te hebben. Tot die tijd voorzien wij u graag van antwoorden op al u vragen over dit project. Benieuwd naar de verlichtings-oplossingen die wij voor Standic hebben ingericht? Neem gerust contact met ons op!

In trotse samenwerking met onze partners
  • Raytec
  • Dialight
  • ATM lighting
  • Indulite
  • Innolumis
  • Intra Lighting
  • Rubitech
  • Midstream

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor de nieuwsbrief