Omrin, inzamelaar en verwerker van afval, gaat stapsgewijs over op LED verlichting

Omrin, inzamelaar en verwerker van afval, gaat stapsgewijs over op LED verlichting

Tom de Vries, werkvoorbereider/inkoper bij Omrin:

 

Per deelproject presenteert Unique Lights ons een compleet lichtplan”

 

Omrin, inzamelaar en verwerker van afval, gaat stapsgewijs over op LED verlichting, zowel in haar bedrijfshallen als op de buitenterreinen. Tom de Vries is werkvoorbereider/inkoper bij Omrin: “Het niveau van serviceverlening vanuit Unique Lights is heel hoog.”

 

Omrin: het sluiten van kringlopen

Omrin is inzamelaar en verwerker van afval. De inzameling doen zij voor ruim 180.000 huishoudens in 16 Friese gemeenten, 3 Groningse en ruim 7.000 bedrijven. De verwerking gebeurt voor circa 800.000 huishoudens en vele bedrijven. Omrin zet alles op alles om uit afval zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen en duurzame energie te produceren. Tom de Vries: “Dit is onze passie voor het sluiten van kringlopen en daarin voorop lopen als netwerker in de verschillende productketens. Onze naam ‘Omrin’, Fries voor ‘Kringloop’, sluit al prima aan bij de uitdagingen waarvoor wij ons als samenleving en onderneming gesteld zien. Samen halen we alles eruit.”

 

Mix van duurzaamheid en kostenbesparing

Tom de Vries legt de achtergrond van de samenwerking met Unique Lights uit: “Omrin gaat vooral over op LED vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Immers, onze kerntaak is ook duurzaamheid. Uiteraard speelt ook kostenbesparing een rol. We bouwen stapsgewijs al onze bedrijfsruimten en buitenterreinen om naar LED verlichting. Het gaat dus om binnen- en buitenverlichting. Uiteraard heeft die gefaseerde aanpak met budgetten te maken. Daar zijn we zes jaar geleden mee gestart en we naderen met het laatste deelproject de afronding. LED vervangt zowel onze tl-lampen als gasontladingslampen. Als straks het laatste deel van dit omzettingsproject is uitgevoerd, hebben we ons tl-licht en de kwikdamplampen volledig uitgefaseerd.” Dirk Elgersma is vanuit Unique Lights de verantwoordelijke projectleider voor Omrin: “De feitelijke ombouw wordt uitbesteed aan ervaren en streng geselecteerde elektronicafirma’s die werken conform de hoge veiligheidseisen van zowel Omrin als Unique Lights. Zij werken snel en met minimale overlast voor het feitelijke bedrijfsproces van Omrin. Is het eenmaal in werking, dan kunnen de technici van Omrin de LED lampen prima zelf vervangen.”

 

Allesomvattend lichtplan: helder en voorspellend
De samenwerking met Unique Lights is circa 6 jaar geleden gestart. Tom: “Per deelproject presenteert Unique Lights ons een compleet lichtplan. Hierin staat alles beschreven: de engineering, de feitelijke omzetting en ook de besparingen die wij met LED van Unique Lights gaan realiseren.” Dirk Elgersma: “De engineer binnen Unique Lights die we op de projecten zetten van Omrin gaat met mij ook écht ter plekke bij de klant kijken. Daarmee maken we de vertaling van 2D en 3D en kun je bij de feitelijke uitvoering van het project afwijkingen minimaliseren.” Binnenkort gaat Omrin gebruikmaken van een power monitoringsysteem. Omrin kan dan in het complete bedrijfsproces kijken waar zij nog energie kunnen besparen. Tom: “Wel jammer dat dit er niet eerder was, dan hadden we destijds vanaf 0 kunnen meten wat de omschakeling naar LED ons oplevert. Maar goed, vanaf nu kunnen we dat wel volgen en naast de berekeningen van Unique Lights leggen.”

 

Ook omwille van de veiligheid

Dirk Elgersma is vanuit Unique Lights de verantwoordelijke projectleider voor Omrin: “Het deelproject dat we momenteel doen, is in de hal met papieropslag. Daar hangen nu gasontladingslampen die tot 400 graden kunnen verhitten. Dat is onwenselijk in een ruimte met veel papier. Dus naast duurzaamheid en kostenbesparing, speelt in dit geval ook een verzekeringstechnische reden mee om over te gaan op LED.”

 

Werkvloer heel tevreden met LED

Het gaat Tom en Omrin niet alleen om duurzaamheid en kostenbesparing, hoe belangrijk ook: “Ook de beleving van de collega’s op de werkvloer telt. Zij moeten uiteindelijk met LED werken. Gelukkig krijgen we al vanaf het begin positieve berichten terug van de werkvloer. LED is wit licht en benadert daglicht heel dicht. De medewerkers vinden dit fijn. We hebben bijvoorbeeld een kraanbunker. Vooral op deze plek vinden de collega’s werken met LED een verademing. De kraanbunker is redelijk donker van zichzelf, maar biedt hen nu het niveau van nagenoeg daglicht.” Ook het LED dat als buitenlicht is geïnstalleerd presteert naar behoren. Tom: “Die buitenverlichting is geïnstalleerd op grote palen met stralers. Dit geeft een prima werkbaar en mooi diffuus licht.”

 

Alerte reactie binnen serviceafspraken

Uiteraard kan ook LED uiteindelijk aan vervanging toe zijn. Tom: “Unique Lights geeft maar liefst 5 jaar garantie. In onze kraanbunker bleek er een serie wat minder presterende LED lampen geïnstalleerd te zijn. Unique Lights talmt dan geen seconde en heeft uit voorzorg de complete serie vervangen door gloednieuwe LED lampen. De 5 jaar garantie die zij bieden maken ze ook concreet waar.” Dirk Elgersma: “Wij vinden dit heel normaal binnen Unique Lights. Als er een probleem zou zijn, ben ik binnen een dag op de locatie van Omrin om het direct op te lossen.”

 

Ervaringsadvies

Tot slot heeft Tom de Vries een praktisch ervaringsadvies voor organisaties die de overstap naar LED nog overwegen: “Vervang niet één lamp, maar alles in één keer in een bepaalde ruimte. Eén LED lamp heeft geen zin. Wij hebben bijvoorbeeld loopbordessen in onze bedrijfsruimte. Daar hebben we in één keer een hele streng licht vervangen door LED. Je hebt daarmee direct en in één keer overal goed licht. Deze aanpak heeft een positief effect op de beleving van de werknemers.”

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden, neem vrijblijvend contact met ons op.

In trotse samenwerking met onze partners
  • Raytec
  • Dialight
  • ATM lighting
  • Indulite
  • Innolumis
  • Intra Lighting
  • Rubitech
  • Midstream

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor de nieuwsbrief