Aquatec

Met een gigantische indoor-haven/showroom, in-house productie én opslag presenteerde Nederlands grootste sloepenbouwer Aquatec Industries in Woudsend een geweldig project om onze lichtexperts te laten doen waar ze goed in zijn: een lichtplan op maat engineeren, zodat alle ruimtes en hun functies van de optimale LED-verlichting worden voorzien. Inmiddels zijn wij daarin geslaagd, maar daar houdt ons werk niet op.

Het Friese Aquatec Industries is de grootste sloepenbouwer van Nederland. In de showroom annex productiehal in Woudsend worden de bekende Nederlandse sloepmerken Antaris, Maril en Makma geproduceerd. Vanuit de polyesterfabriek in Zwaag worden de casco’s van de sloepen naar Woudsend gebracht en daar verder gebouwd. Ook worden de sloepen in een indoor showroom van meer dan 1.500 m2 tentoongesteld in hun natuurlijke habitat; op het water. Een prachtig grote ruimte waar (bijna) alle modellen van Aquatec, van de hogere segment Makma-sloepen tot de tijdloze Maril-modellen, tentoongesteld worden. Bij Unique Lights gaan we met plezier unieke verlichtings-uitdagingen aan. En het verlichten van een indoor-haven is zeker zo’n uitdaging.

 • De uitdaging

  Startend bij deze unieke showroom werden er al snel problemen met de huidige verlichting aan de kaak gesteld. De indoor-haven werd verlicht met halogeen-spots, die tijdens gebruik snel in temperatuur opliepen en maar langzaam weer afkoelde. Bij een hal van deze omvang, en de hoeveelheid halogeen-spots die dan nodig zijn, ontluikt dit zich al snel tot onnodig hoog energieverbruik. Zodoende werd in deze showroom de eerste twee LED-lampen als vervanging opgehangen. “We zijn begonnen met twee LED-lampen in de showroom, gewoon om te testen en te kijken of het aan de verlichtingseisen voldeed.” aldus Dirk Elgersma, Senior Accountmanager.

 • Al snel werd echter geconstateerd dat de showroom niet de enige ruimte was waar verlichtingsproblemen optreden. “We lopen altijd graag even met de klant door het pand en de verschillende ruimtes. Samen kijken we dan naar wat iedere ruimte nodig heeft en waar de verlichting nu tekort schiet. Ofwel; waar loop je tegenaan?”

  Dat lijkt misschien een simpele vraag, maar vaak ontluikt het problemen die al langere tijd sluimerde.

 • De verlichting op de polijst-afdeling in Woudsend waar retouchings werden uitgevoerd bleek hier het perfecte voordeel van. Polijsten is detailwerk, en goed zicht en goede verlichting is dus van groot belang. “De gebrekkige verlichting werd hier al langere tijd opgelost door het personeel zelf, die met extra verlichting van telefoons of staande lampen bij scheen op de moeilijk verlichte plekken.” Hoewel op korte termijn makkelijk opgelost, bleek de verlichting in deze ruimte dus duidelijk al langere tijd niet aan de wensen te voldoen. In het lichtplan was deze ruimte dan ook één van de belangrijkste aandachtspunten.

 • Een lichtplan op maat

  De naam zegt het al; een lichtplan is een tekening van de plannen voor verlichting. In zo’n lichtplan worden alle ruimtes en hun verlichtingseisen opgetekend. Aandachtspunten zoals in de polijst ruimte worden onder de loep genomen, om zo de juiste hoeveelheid verlichting vast te stellen. Niet alleen wordt hierbij gekeken naar hoe de ruimte wordt gebruikt.

 • Ook wordt er gekeken naar de wensen en eisen van het personeel en de licht gerelateerde eisen van de marktsector. “Door ervaring kunnen wij vaak met het blote oog al inschatten wat de oplossing moet zijn. Met het opstellen van een lichtplan specificeren en bevestigen we die inschatting en geven we het overzichtelijk weer voor de klant.” Zo werden er in het geval van de polijst-ruimte 5 lichtlijnen opgetekend, waarvan 2 eventueel konden worden uitgeschakeld. “Zo stonden de werknemers nooit in hun eigen licht en konden ze ieder detail zien.”

 • In de productie- en opslaghal boodt het lichtplan ook inzicht in de verlichtingsuitdagingen. “De gedeelde ruimte zorgde ervoor dat er twee hele verschillende verlichtingseisen werden gesteld aan één grote hal.” De oplossing: lichtlijnen waarbij er aan de ene kant van de ruimte meerdere armaturen bij elkaar hingen, waar diezelfde lichtlijnen aan de andere kant van de hal juist een grotere afstand tussen de lampen bewaarde. Zo werd niet alleen het verlichtingsniveau optimaal ingezet, ook biedt het mogelijkheden voor een eventuele toekomstige uitbreiding. “Mocht Aquatec besluiten de gehele hal te gaan gebruiken voor productie, dan kunnen er ter zijne tijd zonder te veel verbouwing extra armaturen in de lichtlijnen worden opgehangen.” Een toekomstbestendig lichtplan, met ruimte voor groei.

 • Van engineer tot projectmanager

  Met het lichtplan vervult Unique Lights primair een engineerings functie. Maar ook bij Aquatec gaat het werk verder dan enkel het lichtontwerp. “Als het lichtplan is goedgekeurd wordt mijn positie meer die van projectmanager.” Het begeleiden van installatie en de aansturing van de door de klant uitgekozen uitvoerende contractors valt ook binnen het takenpakket van Unique Lights, mits de klant dat wenst. Inmiddels is voor Aquatec ook deze fase al afgesloten. Toch blijven we graag nauw verbonden aan ons werk. “Ook ver na de installatie kom ik nog af en toe eens even binnenlopen. Zo zijn wij voor de klant altijd gemakkelijk bereikbaar bij problemen en weten wij dat ons werk naar tevredenheid functioneert.”

 • Betrouwbaar
 • Kwaliteit
 • Passie
 • Duurzaam

Meer weten over dit project?

Neem contact op met één van onze specialisten.

In trotse samenwerking met onze partners
 • Raytec
 • Dialight
 • ATM lighting
 • Indulite
 • Innolumis
 • Intra Lighting
 • Rubitech
 • Midstream

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor de nieuwsbrief