Snekers stunten met LED

Het kleine Unique Lights in Sneek is in de wereld van led verlichting een grootheid. Het haalt de ene na de andere aansprekende klus binnen.

 

Enigszins verstopt op industrieterrein De Hemmen in Sneek huist Unique Lights, één van de eerste professionele bedrijven in de led-industrie. Tien jaar geleden begon het met led in de vorm van een tl-buis, ,,maar inmiddels zijn we vele stappen verder’’, aldus directeur André Feddema.

 

De showroom getuigt ervan: explosie- en brandbestendige led-armaturen voor de olie- en gasindustrie en andere risicovolle omgevingen, led-lampen voor windturbines en de industrie. Led armaturen die zomaar 100.000 uren meegaan, kleine, maar felle lampen die in hoge lichtmasten en op booreilanden worden gebruikt – om maar een paar voorbeelden te noemen.

 

De hele wereld over

 

De producten gaan de hele wereld over, want Unique Lights heeft zich gespecialiseerd in industriële projecten. Grote partijen weten het relatief kleine bedrijf in Sneek inmiddels te vinden, een kwestie van mond-tot-mondreclame en goede referentieprojecten, denkt Feddema, hoewel klantenwerving via beurzen hem bepaald niet vreemd is.

 

Diezelfde grote partijen weten dat led-verlichting zuiniger is en duurzamer doordat minder onderhoud nodig is. ,,Die grote jongens kunnen goed rekenen. Energie is duur, net als onderhoud. Voor intelligente led systemen is de terugverdientijd van de investering twee tot vijf jaar’’, stelt Feddema.

 

‘Intelligent’ betekent dat de led-verlichting volledig regelbaar is. De lampen branden op het moment dat de operator dat wil, dimt op momenten waarop dat kan, en kan desnoods wireless op afstand worden aangestuurd. Uiteraard is het verbruik elk moment uit te lezen.

 

André Feddema: ‘Straks hebben we lantaarnpalen die ook meteen de luchtkwaliteit meten.’

 

,,De ontwikkelingen in lichtsystemen gaan erg snel’’, aldus Feddema. ,,Straks hebben we lantaarnpalen die ook meteen de luchtkwaliteit meten door er sensoren in te bouwen. Of een lamp op je slaapkamer die je met je stem de opdracht geeft om je op een bepaald tijdstip te wekken.’’

 

Voor opdrachtgevers uit de industrie is vooral het principe van led belangrijk: de ‘light emitting diode’ – een stukje elektronica dat licht uitstraalt als er stroom doorheen gaat – brengt licht op de plek waar het nodig is. ,,Je kunt het met spiegels in de armaturen heel specifiek op plekken richten. Conventionele lampen geven strooilicht, wat de bekende lichtvervuiling veroorzaakt.’’

 

Led houdt bovendien langer zijn capaciteit vast. Conventionele verlichting zit na 10.000 branduren op 70 procent van zijn oorspronkelijke capaciteit, led-lampen doen daar tot 150.000 uur over. ,,Dat geeft enorme besparingen op onderhoud en vervanging’’, aldus Feddema.

 

Grote spelers

 

Met een jaaromzet van zo’n 3 miljoen euro behoort Unique Light in zijn vakgebied tot de grotere spelers in Nederland. Het ontwierp de verlichting voor onder meer de hallen van KLM Cargo, de CocaCola-fabrieken in Dongen en Antwerpen, Sportstad Heerenveen, het gascompressiestation van de NAM in Aldeboarn en werkt nu aan de verlichting voor de nieuw te bouwen onderhoudswerf Reimerswaal in Vlissingen.

 

Momenteel wordt ook gewerkt aan een aantal prestigieuze projecten waaronder de verlichting voor de nieuwe tankterminal van het Franse Rubis in Rotterdam. ,,Goed licht is op zulke locaties essentieel voor de veiligheid’’, weet de Unique Lights-directeur. Ook een deel van de verlichting op het grootste hefschip ter wereld, de Pioneering Spirit van de Zwitsers-Nederlandse eigenaar Allseas, is geleverd door het Sneker bedrijf.
Dat geldt tevens voor een van de grootste Europese tapijtproducenten, Condor Carpets met vestigingen in Hasselt en Genemuiden.

 

Unique Lights is vooral actief in de Benelux, maar heeft onlangs ook een grote order in het Caribisch gebied binnengehaald: het ontwerpt en levert de complete binnen- en buitenverlichting van de nieuwe gevangenis op Bonaire. ,,Dat wordt ons visitekaartje voor die regio’’, glundert Feddema.

 

De hoofdactiviteiten van Unique Lights zijn advies en engineering, ofwel het ‘ontzorgen’ van klanten op het gebied van licht.
De installatie is doorgaans voor rekening van de opdrachtgever. Nieuw is dat de onderneming in samenwerking met financiële partners – maar onder eigen naam – de financiering van de lichtprojecten voor zijn rekening neemt.
,,De opdrachtgever betaalt dan een vast maandbedrag. Hij koopt in dat geval geen lampen, hij koopt licht.’’

 

Marcel van Gemst en André Feddema

 

Bron: Leeuwarder Courant – 26 november 2016 – René van Baal – Economie

In trotse samenwerking met onze partners
  • Raytec
  • Dialight
  • ATM lighting
  • Indulite
  • Innolumis
  • Intra Lighting
  • Rubitech
  • Midstream

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor de nieuwsbrief