Unique Lights ontving van Deltastaal de opdracht hun bestaande magazijnhallen in Oosterhout te voorzien van LED verlichting.

Deltastaal in Oosterhout maakt onderdeel uit van de Salzgitter Group. Unique Lights ontving van Deltastaal de opdracht hun bestaande magazijnhallen in Oosterhout te voorzien van LED verlichting. René Huigen, manager logistiek en productie bij Deltastaal: “Wat andere aanbieders niet aandurfden, lukte Unique Lights wel”

 

Modern, betrouwbaar en snel

Deltastaal in Oosterhout beschikt over een zeer geavanceerd magazijn van 52.000 m2 voor de opslag en bewerking van stalen balken, staf materiaal en kokers. René Huigen: “Een groot deel van onze producten worden geproduceerd bij dochterondernemingen van ons moederbedrijf Salzgitter A.G. in Duitsland. Vervolgens worden deze per schip rechtstreeks naar ons bedrijf getransporteerd, Deltastaal is direct gelegen aan het Wilhelminakanaal. We leveren vervolgens staalproducten aan afnemers en bedrijven die actief zijn in de brede bouwwereld en de industrie door heel Nederland en België.”

 

Kwaliteit en zekerheid

Deltastaal staat garant voor prima staalproducten. René Huigen: “Zowel ons moederbedrijf Salzgitter A.G. als Deltastaal zijn al vele jaren ISO-gecertificeerd. Bovendien voldoet al het op voorraad liggende materiaal aan de EURO- en DIN-normen. Alle producten zijn uit voorraad leverbaar of voor de klant geproduceerd volgens het walsprogramma.”

 

Bestaande productiehallen over op LED verlichting

André Feddema, projectleider namens Unique Lights: “We hebben ooit op een beurs gestaan tegenover Deltastaal, jaren geleden. De directeur kwam naar de stand van Unique Lights en was geïnteresseerd. Zo is het eerste contact gelegd. Vervolgens probeerde Deltastaal via meerdere andere partijen LED verlichting te realiseren in hun productiehallen, maar dit kwam niet echt van de grond.
Uiteindelijk kregen wij een belletje en stelde Deltastaal alle vertrouwen in de samenwerking met Unique Lights.”

 

Uitfasering gasontladingslampen

René Huigen vertelt de achtergrond van die samenwerking: “In 1987 hebben we gasontladingslampen gemonteerd. Destijds dé lampen voor loodsen. Echter, we kregen meldingen dat deze lampen op enig moment niet meer zouden worden gemaakt. Ook kostten ze maar liefst 62 euro per stuk. Dus ben ik circa 6 jaar geleden gestart met een oriëntatie op LED verlichting. Meerdere leveranciers durfden er niet aan te beginnen omdat wij vanuit het magazijn een open zijde hebben aan de noordzijde, daar waar wij schepen lossen. Is het buiten -10? Dan kan het dat binnen ook worden. Door die extreme temperatuurverschillen durfden diverse LED leveranciers dit project niet aan. Uiteindelijk ben ik twee jaar geleden bij Unique Lights terechtgekomen, zoals André Feddema vertelt. Bij vijf andere leveranciers heb ik proeven uitgezet, zowel met LED als inductie. Uiteindelijk hebben we met Unique Lights uit Sneek de knoop doorgehakt, en inmiddels naar volle tevredenheid.”

 

Het belang van goed licht

René: “Onze gasontladingslampen gloeien 10 tot 15 minuten voor voordat ze echt op sterkte zijn. Ook waren ze al oud en dus waren de voorschakelapparaten uitgelubberd. Daardoor konden we maar een x-percentage van hun vermogen benutten. Veel te weinig voor de collega’s die op de vloer in het magazijn orders moeten picken. Zij lopen tussen stapels met donker ijzer. Is de hal dan ook nog eens te zwak verlicht? Dan kun je een ordernummer heel slecht van de bon lezen. Ook moeten we soms een chargenummer van een sticker van een product aflezen. Door de gebrekkige gasontladingslampen moesten de collega’s dan bijlichten met hun smartphone! Dat kon uiteraard niet de bedoeling zijn. Nu, met LED, hebben we volop licht op de werkvloer.”

 

Investering naar verwachting snel terugverdiend

Het ging René niet direct om de besparing: “De leveranciers beginnen direct over de besparing op energie met LED verlichting, maar dat was onze insteek niet. Kijk, wij willen op de werkvloer duidelijk onze orders kunnen lezen. Daar komt bij: alles wat aan LED wordt geleverd is sowieso zuiniger dan wat we al als verlichting in de lucht hadden hangen. We zijn van lampen van 435 Watt teruggegaan naar lampen van 140 Watt en met toch een veel beter lichtrendement. De collega’s komen ‘s morgens binnen, doen de knop om en páts je hebt vol licht. Dit heeft een positieve invloed op de motivatie van de werknemers. Binnen nu en vijf jaar verwachten we de investering terugverdiend te hebben.”

 

Fasegewijze vervanging

René: “In één hal hebben we de LED verlichting geprobeerd en zelf geïnstalleerd. Van lieverlee hebben we alle hallen zelf voorzien van LED verlichting van Unique Lights. Alles paste precies! We hebben er alleen een doosje tussengezet en we waren klaar. Als de ochtendploeg tussen 10.00 en 10.30 uur ging eten, konden de twee elektriciens er in dat half uur acht LED lampen ophangen. Dus de vervanging heeft ons productieproces totaal niet verstoord. We moeten er nu nog een stuk of acht ophangen, maar dat is precies op punten waar we met de hoogwerker niet bij kunnen. Daar huren we een externe telescoopwerker voor in en dan is het hele project afgerond.”

 

Grote opdracht

Er zijn in totaal maar liefst 264 High Bay lampen in het magazijn vervangen door LED verlichting. René: “We wilden graag één-op-éen vervangen en dat is gelukt. Hierdoor hoefden wij de bekabeling niet aan te passen. Dit scheelde ons geld en Unique Lights heeft deze kostenbesparende aanpak mogelijk gemaakt.” Met het eindresultaat is Deltastaal goed tevreden: “We hadden de wens om onze productiefaciliteiten optimaal aan te kunnen lichten. Dat is belangrijk voor zowel de kwaliteit als veiligheid van de werknemers. Over dit laatste aspect: we praten hier niet in kilo’s maar in tonnen. Die gewichten vereisen een optimaal licht voor onze werknemers. Dat is door Unique Lights gerealiseerd en tegelijkertijd zien we inmiddels de aantoonbare kostenbesparing, zoals die ons door Unique Lights was voorgerekend.”

 

Praktische omschakeling door eigen Technische Dienst

Unique Lights heeft het complete lichtplan berekend en alle materialen conform afspraak geleverd. René: “We beschikken bij Deltastaal over een ervaren en professionele Technische Dienst. Deze heeft de feitelijke omschakeling naar LED verlichting uitgevoerd, onder mijn regie. Tijdens dat proces heb ik een paar keer goed contact gehad met Unique Lights.
Wat heel prettig is, is dat ze naast hun hoofdkantoor in Sneek ook een vestiging bij ons hier in Oosterhout hebben. Als er eens iets is, staan ze direct op de stoep.”

 

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden, neem vrijblijvend contact met ons op.

In trotse samenwerking met onze partners
  • Raytec
  • Dialight
  • ATM lighting
  • Indulite
  • Innolumis
  • Intra Lighting
  • Rubitech
  • Midstream

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor de nieuwsbrief