Verlichting op maat én binnen 3 weken voor Zwanenberg Food in Oss

Zwanenberg Food heeft als voedselproducent te maken met strenge eisen in hun fabriekshal. Zo ook voor de verlichting. Om te zorgen dat de inspectie die op korte termijn zou plaatsvinden met vlag en wimpel werd gepasseerd, maakte we verlichting op maat om aan alle eisen, wensen en richtlijnen te voldoen. Inmiddels is Unique Lights bezig met het aanpakken van de verlichting in de hele fabriek. En ook in deze voortzetting van het project gaan wij geen uitdaging uit de weg.

 

Zwanenberg Food is één van de leidende Europese producenten en exporteurs van vleeswaren, vleesconserven, snacks, soepen, sauzen, vegetarische en veganistische producten. Naast succesvolle eigen merken ontwikkelt, produceert en distribueert Zwanenberg ook een aantal succesvolle private merken op de binnenlandse en internationale markt. Gedreven door het doel om op de internationale markt een toppositie te behalen zijn de producten van Zwanenberg tegenwoordig wereldwijd in meer dan 100 landen te verkrijgen in de schappen en in de horeca. Geen wonder dat wij verheugd zijn om te mogen samenwerken met Zwanenberg om de verlichting in de fabriekshal in Oss te verbeteren, vernieuwen en te verduurzamen.

 

Verlichting op maat voor de Food industrie
Dat er aan de verlichting voor een voedselproducent strikte eisen verbonden zijn is natuurlijk een gegeven. De strenge HACCP ( Hazard Analysis Critical Control Points) richtlijnen stellen vast welke risico’s er zijn voor de voedselveiligheid en dus welke kritische punten in de productie- of opslaghallen extra aandacht nodig hebben. Voor verlichting betekent dat; stootvast, spatwaterdicht, splintervrij en gemakkelijk te reinigen. Daarnaast moet er natuurlijk worden gezorgd dat er geen enkel risico bestaat dat er onderdelen van de armaturen loskomen. Deze kunnen namelijk het productieproces verontreinigen.

 

Met enkel de HACCP richtlijnen ligt er dus al een beste uitdaging klaar bij het opstellen van een lichtplan voor een dergelijk project. Maar ieder project kent ook zijn eigen unieke eisen, en de fabriek in Oss is daarop geen uitzondering. De maten van de verlichting in het plafond week af van de standaard maten en de geschikte lamp bestond simpelweg (nog) niet. En dan is er slechts één oplossing: verlichting op maat. “In dergelijke gevallen draai je het proces om.” aldus Dirk Elgersma, Senior Accountmanager. Normaal gesproken wordt er gekeken naar de beschikbare verlichting, en hoe deze ingezet kan worden om de ruimte optimaal te verlichten. “Nu werken we andersom; wat heeft deze specifieke ruimte nodig?”

In dit geval waren dat dus een honderdtal lampen die precies in het plafond van Zwanenberg pastte. Maar de verschillende hallen in de fabriek kende nog weer extra eisen. Zo hangt er in de productiehal een camera die de kleur blauw detecteert, om te voorkomen dat het blauwe verpakkingsplastic van het vlees in de verdere productie terecht komt. Mocht de camera blauw zien, dan valt het volledige productieproces stil. “Aan onze producent vroegen wij dus om LED-verlichting dat in een spectrum zonder blauw valt, zodat dit controlemiddel optimaal kon werken.”

 

Korte termijn werk
En dat was nog niet alles: “Binnen de Food industrie worden er regelmatig inspecties uitgevoerd die controleren of het productieproces aan alle eisen voldoet. Met de huidige verlichting bestond het risico dat de fabriek niet door de audit zou komen. De nieuwe verlichting moest dus voor die tijd geregeld.” Zodoende moest de productie en installatie van de nieuwe LED-verlichting binnen 3 weken voltooid zijn. Een bijna onmogelijk uitdaging. “Maar we zeggen eigenlijk nooit nee, dus ook in dit geval niet.” 100 lampen in een afwijkende maat, die voldoen aan de HACCP richtlijnen en niet in het blauwe licht spectrum vallen. “Dat gaan wij gewoon regelen!”

 

Probleemoplossers
Juist om deze reden is de initiële samenwerking tussen Unique Lights en Zwanenberg Food uitgegroeid tot een langdurig project in Oss. In fases wordt er gewerkt aan de vernieuwing en verduurzaming van de volledige fabriekshal. Nieuwe fases presenteren zich dan vaak weer met nieuwe uitdagingen, maar nooit één waar geen oplossing voor is. “Uiteindelijk draait het maar om één ding: Zodra de vraagstelling er ligt moet je zorgen dat je er bent en de puzzel van de klant oplost. Bij problemen sta ik binnen 2 uren op de stoep.”

De verlichting in de Zwanenberg Food fabriekshal in Oss is voor nu een doorlopend project, waar wij als Unique Lights met trots aan mogen meewerken. Benieuwd naar het verloopt van het project, of hoe wij onze kennis ook voor u kunnen inzetten? Voor al u vragen over dit project of andere werkzaamheden kunt u altijd contact met ons opnemen!

In trotse samenwerking met onze partners
  • Raytec
  • Dialight
  • ATM lighting
  • Indulite
  • Innolumis
  • Intra Lighting
  • Rubitech
  • Midstream

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor de nieuwsbrief