Vogelvriendelijke Clearsky verlichting conform Natura 2000 wetgeving

Om de natuurlijke koers van vogels niet te verstoren tijdens hun trek naar het zuiden, heeft Unique Lights Clearsky LED verlichting ontworpen, voor de industrie in Natura 2000 gebieden.

 

“De ontwikkelingen zijn er, de oplossing nu ook” aldus Senior Accountmanager Corné Muis. De ontwikkelingen waar hij over spreekt is de Natura 2000 wetgeving, waar niet alleen verlichtingseisen maar algehele regelgeving voor boorplatformen in is opgesteld. De oplossing waar hij over spreekt; op maat gemaakte, vogelvriendelijke Clearsky verlichting. Conform de Natura 2000 wetgeving is deze verlichting geschikt om de natuurlijke trek van vogels niet te verstoren. Maar de unieke blauw/groene verlichting bracht ook voor de mensen op het platform belangrijke voordelen. Prettiger licht, een veiliger gevoel, en een mooie besparing op energie en onderhoud.

 

Vogel-veilig
Sinds begin jaren ‘90 wordt er door de NAM onderzoek verricht naar het effect van de traditionele verlichting met een groot rood aandeel op olieplatformen voor trekvogels. Door de verlichting lopen zij het risico uit koers te raken, wat zowel op de korte termijn als de lange termijn vervelende gevolgen kan hebben voor de vogels. Zodoende is in de Natura 2000 wetgeving een verlichtings clausule opgenomen, waarin de regelgeving omtrent de verlichting van boorplatformen en natura 2000 gebieden is uitgewerkt. De belangrijkste factor: niet langer gebruik maken van licht in het rode spectrum.

 

Uit het onderzoek van de NAM kwam namelijk een belangrijk resultaat; vogels werden aangetrokken tot het rode lichtspectrum, en vrijwel niet tot het groene of blauwe spectrum. Na implementatie van het groene licht op verschillende boorplatforms werd het resultaat van het onderzoek bevestigd: minder vogels raakten uit hun koers en konden veilig en naar behoren hun trektocht voortzetten.

 

Clearsky verlichting is te zien op de rechter toren

 

S/P-ratio en mesopisch licht
Maar het inzetten van dit groen/blauwe licht bracht meer voordelen met zich mee. Ditmaal niet voor de vogels, maar wel voor de mensen op het boorplatform. Zij ervaren het blauw/groene licht als zeer comfortabel en rustgevend. Niet omdat groen nou eenmaal een leuke kleur is, maar door de S/P-ratio in het licht. Een ietwat ingewikkeld concept, dat vooral betrekking heeft tot het gebruik van de kegeltjes en staafjes in je oog die licht waarnemen. Een hoog S/P-ratio, betekent dat vooral de staafjes worden ingezet. Dat noemen we het scotopisch zicht (S). Vooral bij weinig licht, zijn de staafjes actief. De kegeltjes daarentegen worden vooral ingezet in goed verlichte omstandigheden. Dat heet het fotopisch zicht (P).

 

Omdat kegeltjes en staafjes anders reageren op kleur, zijn in verschillende verlichtings-omstandigheden verschillende kleuren het meest geschikt. Om de staafjes of kegeltjes optimaal te activeren, moet de kleur dus precies goed zijn. Voor donkere omstandigheden geldt dat die kleur vooral de staafjes moet activeren, wat resulteert in een hoog S/P-ratio.

Toch is bij donkere omstandigheden de hoogst haalbare S/P-ratio niet de beste oplossing. Bij dit ratio worden namelijk enkel de staafjes gebruikt. Bij mesopisch licht daarentegen, het middelpunt tussen de twee eerder genoemde gebieden, is de kleur zodanig dat zowel de kegeltjes als de staafjes in de ogen worden geactiveerd. Mesopisch licht heeft dus een hoog S/P-ratio, maar niet zo hoog dat enkel de staafjes het werk moeten doen. Dit geeft een veel rustiger gevoel aan de ogen, wat het kijken minder vermoeiend maakt.

 

Rechts: Groen/blauwe clearsky armaturen

 

LED-verlichting in Natura 2000 gebieden
Om de ideale lichtomstandigheden te creëren is het dus vooral belangrijk om de kleur van licht nauwkeurig te kunnen vaststellen. Door de mogelijkheden van LED om bepaalde kleuren te filteren kan dit gerealiseerd worden. Hierom is LED-verlichting perfect voor ingewikkelde licht-vraagstukken.

In het geval van boorplatforms kan de inzet van LED het benodigde groen/blauwe licht perfect faciliteren door het rode licht compleet te filteren. Niet alleen voor de vogels, ook voor de medewerkers op het boorplatform bleek dit een ideale oplossing. Het mesopische licht zorgt ervoor dat zij in het donker meer contrast zien en kleuren beter kunnen onderscheiden. Door het verbeterde zicht voelen zij zich veiliger en kan het werk nog effectiever worden verricht.

 

Clearsky verlichting voor RWE Generation Eemshavencentrale
Unique Lights maakt voor elke klant een op maat gemaakte LED-oplossing om zo conventionele armaturen te vervangen voor LED armaturen. Op dit moment worden de eerste armaturen geïnstalleerd voor RWE Generation in de Eemshaven. Ook hier wordt door gebruik van de Clearksy verlichting voldaan aan de Natura 2000 wetgeving om vogelvriendelijke, besparende LED-verlichting tot een realiteit te maken.

 

Benieuwd hoe wij onze Clearsky verlichting voor u kunnen inzetten?
Neem contact met ons op!

In trotse samenwerking met onze partners
  • Raytec
  • Dialight
  • ATM lighting
  • Indulite
  • Innolumis
  • Intra Lighting
  • Rubitech
  • Midstream

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor de nieuwsbrief