Wat is ATEX

Binnen Europa kennen we twee belangrijke richtlijnen, gerelateerd aan explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. Dit zijn de ATEX 114 (voorheen ATEX 95) en ATEX 153 (voorheen ATEX 137) richtlijnen. De ATEX 114 richtlijn richt zich op producten en is leidend bij het produceren van LED-verlichtingsarmaturen voor explosiegevaarlijke zones. De ATEX 153 richtlijn is gerelateerd aan arbeidsplaatsen en richt zich op werkgevers waarvan medewerkers werken in explosiegevaarlijke gebieden. Meer weten over welke armaturen passend zijn bij welke ATEX zones? Bekijk het overzicht. 

Toepassing van LED verlichting in zone 1/2 en 21/22

Voor deze zones met biedt Unique Lights ATEX-gecertificeerde LED verlichting welke eveneens als noodarmatuur uitgevoerd kunnen worden.

Let bij het ATEX-certificaat van het LED armatuur altijd goed op of er sprake is van zogenaamde uitzonderingen. Door verschillende leveranciers in de markt worden armaturen geleverd welke ondanks de ATEX-certificering niet toepasbaar zijn in alle hoog risico situaties. Laat u goed, professioneel en eerlijk adviseren en voorkom hiermee onnodige risico’s en een foutieve aankoop.

Licht aan
Licht uit

Toepassing van LED verlichting in zone 0 en 20

In deze zones is het explosiegevaar dermate hoog (continu, lang of herhaaldelijk) dat permanente verlichting niet mogelijk is. Om deze zones te verlichten wordt veelal gebruik gemaakt van mobiele ATEX gecertificeerde LED verlichting. Unique Lights levert hiervoor verschillende LED-verlichtingsoplossingen. Voor meer informatie over geschikte producten kunt u contact opnemen met één van onze ATEX LED-specialisten

Licht aan
Licht uit
 • Belangrijke ATEX richtlijnen in Europa 

  Bij de drie gaszones (0, 1 en 2) is er sprake van explosiegevaar vanwege de aanwezigheid van gas, dampen en vloeistoffen. Bij de drie stofzones (20, 21 en 22) wordt explosiegevaar veroorzaakt door explosiegevaarlijke vezels, stofdeeltjes of vaste stoffen. Hiernaast worden de zones schematisch afgebeeld.

 • ATEX zones conform de ATEX 153 richtlijn

  Unique Lights adviseert vanuit een onafhankelijke positie en levert de kwalitatief meest hoogwaardige ledverlichtingssystemen voor explosiegevaarlijke omgevingen. De armaturen zijn vervaardigd uit gegoten aluminium waarbij de ledlamp is afgeschermd met polycarbonaat. Hierdoor zijn ze bestand tegen de meest extreme omstandigheden. Meer weten over welke armaturen passend zijn bij welke ATEX zones? Bekijk het overzicht. 

 • Garantie op onze LED-verlichting

  De garanties op onze LED-verlichtingssystemen zijn minimaal vijf en soms tien jaar. Voor meer informatie over de beste LED-oplossingen voor uw bedrijf kunt u vrijblijvend contact opnemen met één van onze LED-specialisten.

In trotse samenwerking met onze partners
 • Raytec
 • Dialight
 • ATM lighting
 • Indulite
 • Innolumis
 • Intra Lighting
 • Rubitech
 • Midstream

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor de nieuwsbrief