Unique Lights bij SMST Drachten aan de slag.

“Unique Lights komt elke afspraak snel en volledig na”

 

 

SMST in Drachten is een dochteronderneming van Huisman Equipment in Schiedam. Bij Huisman voerde Unique Lights een geslaagde omschakeling naar LED door. Deze goede samenwerking sprak zich binnen het bedrijf rond en

Unique Lights mocht vervolgens bij dochter SMST aan de slag.

 “Iedereen hier is supertevreden met de LED verlichting van Unique Lights. Het is ideaal voor onze werkomstandigheden.”

 

SMST Designers & Constructors in Drachten is gespecialiseerd in de internationale levering van klantspecifieke hijs-, transport-, boor- en pijplegsystemen voor vooral de maritieme en offshore industrie. Jos Grummel: “Met het hele proces in eigen huis, van ontwerp en bouw tot installatie en wereldwijde service, biedt SMST creatieve, innovatieve en kwalitatief hoogwaardige maatwerkoplossingen. Niet voor niets luidt ons motto: Wherever there’s a job to be done.” In 2012 werd SMST verkozen tot Friese onderneming van het jaar.

 

Constructieve samenwerking

Bauke Ybema is voor SMST de projectleider vanuit Unique Lights: “Bij Huisman waren we voornamelijk ingeschakeld voor zowel verlichting voor offshore als voor binnenverlichting. Huisman bracht mij in contact met SMST in Drachten.” Samen met Jos Grummel van SMST startte er een plezierige samenwerken. Bauke: “Samen met Jos heb ik veel constructieve besprekingen gehad over de gewenste lichtniveaus in hun productiehallen.”

 

Start met ATEX verlichting

Jos Grummel: “In 2014 voorzag Unique Lights onze nieuw te bouwen staalhal van LED verlichting. Onze moeder Huisman Equipment had al goed ervaringen met hen opgedaan. Het betrof een multifunctionele hal waarin wij ook conserveringswerkzaamheden doen. Dus moest deze specifiek ingericht worden met ATEX LED verlichting, wettelijk verplicht voor explosievrije zones. Unique Lights kon dit leveren en kreeg de opdracht. Dit was de eerste fase van de opdracht, en eveneens voorzagen zij ons van een compleet lichtplan, met alles wat daarbij komt kijken, inclusief garantie.”

 

Op naar project twee!

De ervaringen met dit eerste project waren zó goed dat SMST besloot ook de bestaande productiehallen te voorzien van LED verlichting van Unique Lights. Vervolgens heeft Unique Lights tekeningen gemaakt voor de rest van de bestaande hallen van SMST, plus LED verlichting voor het buitenterrein. “In totaal is nu zo´n 80% van ons bedrijf voorzien van LED verlichting en zijn er honderden lampen vakkundig vervangen door LED verlichting van Unique Lights”, vertelt Jos. Momenteel voert Unique Lights een voorbereidende tekenopdracht uit voor LED verlichting op het binnenterrein. Ook staat voor de binnenverlichting voor de kantoren de overstap naar LED op het programma.

 

Besparend, duurzaam, veilig en conform de NEN normen

Eerder had SMST de bekende oude klokarmaturen hangen met een verbruik van 450 Watt. Bauke Ybema: “Door toepassing van de LED verlichting van Unique Lights kan dat verbruik met maar liefst 75% naar beneden, en met een bétere lichtopbrengst. Die bijzondere combinatie kan Unique Lights bieden.” Niet alleen het besparende karakter van de LED verlichting van Unique Lights is voor SMST van belang. Veilige en goede werkomstandigheden voor de medewerkers staan boven alles en LED schept lichttechnische gezien voor hen de meest gunstige werkomstandigheden.

 

LED blijft heel lang het vereiste lichtniveau geven

Bauke: “Ze zijn kranenbouwer, ook maken ze opbouwinstallaties die bij hun moeder Huisman in Schiedam wordt afgebouwd met andere delen. Dus wordt er in Drachten gewerkt met groot en zwaar materieel. Eveneens assembleert SMST en verricht dit bedrijf  fijntechnisch werk voor het inrichten van de schakelkasten. Al met al werk waarbij alleen het beste licht volstaat. LED is daarvoor de allerbeste optie, vooral ook omdat het voldoet aan alle voor SMST gelden NEN normen. Met hun eerdere oudere armaturen voldeden zij daar niet aan.” Jos: “Conventioneel licht gaat na installatie al snel hard achteruit met de opbrengst. Dat heeft rechtstreeks invloed op de werkomstandigheden van de medewerkers in de hallen. Met LED heb je dat niet. LED blijft heel lang het vereiste lichtniveau geven. Aan die NEN 70 norm voldoet SMST nu met deze LED verlichting. Ook hebben we daardoor veel minder onderhoud en besparen we in één moeite door op energie én C02 uitstoot.”

 

Geen productieverlies tijdens omschakeling

De ATEX hal was nieuwbouw en de inbouw van de LED verlichting van Unique Lights is door SMST uitbesteed aan de bouwer van deze hal. Jos: “De LED verlichting in de drie andere hallen en de buitenverlichting voor de kraanbaan hebben we zelf aangebracht.” Tijdens alle werkzaamheden om LED te installeren, kon SMST haar eigenlijk werkzaamheden gewoon doorgaan laten vinden en is de LED met eigen hoogwerkers aangebracht. Binnen een dag waren we klaar. “Uiteraard zijn deze vervangingsoperaties uitgevoerd onder maximale veiligheidsvoorschriften”, aldus Jos.

 

Superenthousiast

“We profiteren nu van prachtig licht, we zijn supertevreden. De medewerkers hebben er een goede beleving bij. Medewerkers in hallen die nog geen LED verlichting hebben vragen zelfs als wanneer hun hal aan de beurt is, nadat zij zien hoe prettig hun collega´s in de hallen met LED verlichting ermee werken!”

 

Prettige samenwerking

SMST is te spreken over de prettige samenwerking: “Als er iets defect is, zoals onlangs een LED lamp, dan wordt die direct vervangen onder de maar liefst 10 jaar garantie. Het is heel prettig en praktisch samenwerken met LED specialist Unique Lights. Zij zijn betrouwbaar en komen elke afspraak snel en volledig na. Met projectleider Bauke Ybema is het op een technisch gelijkwaardig niveau prettig, persoonlijk en professioneel samenwerken.” Tot slot heeft Jos een advies voor bedrijven die ook overwegen over te stappen op LED: “Kijk niet alleen naar de prijs, maar beoordeel het complete plaatje. LED is in eerste aanleg duurder dan gewone verlichting, maar biedt zoveel meer aan duurzaamheid en daglichtbeleving in je productiehallen, dat je dat ook in je beoordeling moet meenemen. De lichtvermindering door de tijd heen is te verwaarlozen ten opzichte van conventionele lampen. Plus, niet te vergeten, de investeringsaftrek die je erbij krijgt! Dat totale plaatje maakt dat LED van Unique Lights uiteindelijk voordeliger is.”

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden, neem vrijblijvend contact met ons op.

In trotse samenwerking met onze partners
  • Raytec
  • Dialight
  • ATM lighting
  • Indulite
  • Innolumis
  • Intra Lighting
  • Rubitech
  • Midstream

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor de nieuwsbrief